Legea Funciara – O fi bine? O fi rau?

Legea Funciara sau dupa cum se intituleaza in forma oficiala: LEGE privind vânzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de înfiintare a Autoritatii pentru Administrarea Reglementarea Pietei Funciare aduce cateva modificari importante si implicit va crea dispute aprinse. Parerile sunt impartite, fiecare cetatean privind legea prin experienta si interesele proprii.

Din primele cuvinte intelegem ca Legea Funciara se aplica numai terenurilor agricole situate in extravilan (sau cum spune taranul: “la camp”). Terenurile agricole situate în intravilan (curtile si gradinile) nu intra sub incidenta prezentei reglementari. Pana aici e OK. Mai departe citim ca prevederile acestei legi se aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani sau ai unui stat membru al Uniunii Europene. Asta inseamna ca oricine poate cumpara pamant in Romania, deci ar fi corect ca si romanii sa poata face acelasi lucru in tarile Uniunii Europene, ca doar Legea Funciara trebuie sa fie egala si echitabila, nu?
Pentru a putea cumpara teren agricol situat in extravilan, Legea Funciara pune doua conditii usor de indeplinit:
1 sa faca dovada ca are habar de agricultura
2 a desfasurat activitati agricole pentru cel putin 5 ani

Mi se parea normal sa i se ceara dovada ca poate muncii acest pamant, ca nu l-a cumparat sal revanda la suprapret. Un control al culturilor, pentru a nu saraci terenul de minerale, o impunere de limitare a chimicalelor cu control de la Stat cu prelevare de probe, plus inca multe altele ar fi facut din Legea Funciara o lege cu adevarat buna pentru toti.

Prevederile din Legea Funciara vor fi supravegheate de Autoritatea pentru Administrarea Reglementarea Pietei Funciare care va avea obligatia verificarii îndeplinirii conditiilor legale, prevazute de prezenta lege, de vânzare –cumparare a terenurilor agricole situate în extravilan de catre persoane fizice.

Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, institutie publica, cu personalitate juridica, finantata din surse proprii si bugetare, se va afla in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu sediul în Stirbei Voda, numarul 43, sector 1, Bucuresti

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

“Cumparati pamant! A incetat sa se mai fabrice.” – Mark Twain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*